De gemeentelijke crisiscel van Kasterlee besliste, in overleg met de verschillende scholen, om ook dit jaar geen carnavalstoeten op openbaar domein te organiseren.

Scholen werken voor de kinderen een alternatief uit binnen de schoolmuren.

Bij een carnavalstoet op de openbare weg kan niet worden gewerkt met een CST, staan mensen heel dicht op elkaar naar de stoet te kijken en is er geen sprake van bubbels omdat iedereen door elkaar beweegt. Hiervoor zijn er ook geen protocollen zoals voor horeca en cultuur.

Burgemeester Ward Kennes: "Het Overlegcomité heeft beslist dat ons land momenteel in code rood zit en dan gelden voor evenementen zowel binnen als buiten bepaalde regels die ook een gemeentebestuur moet respecteren.

Zelfs indien we de volgende dagen schakelen naar code oranje, zijn we in het onderwijs en op de openbare weg nog altijd gebonden aan strikte maatregelen.

Zo is het mengen van klassen ook dan nog ten strengste afgeraden. Uit contacten met de scholen bleek dat zij zelf geen vragende partij zijn om in deze periode waarin er ontzettend veel coronabesmettingen zijn onder de leerlingen, evenementen te organiseren waarbij scholen en klassen door elkaar worden gemengd."

Langer wachten om een beslissing te nemen, is niet mogelijk omdat de organisatie van een stoet heel wat voorbereiding treft. Nu hebben de scholen nog voldoende tijd om een alternatief uit te werken in hun school zelf.

Er zijn al verschillende leuke alternatieven opgezet. Foto's van deze festiviteiten worden verzameld onder de hashtag #kastelcarnaval en nadien op de sociale mediakanalen van de gemeente gepost, zodat iedereen er toch een beetje kan van mee genieten.

Het gemeentebestuur en de scholen betreuren ten zeerste dat de stoet niet kan doorgaan.

De verwachting is dat na de krokusvakantie de besmettingen sterk zullen dalen en er is zelfs goede hoop dat we na de paasvakantie terug gaan naar een min of meer normale toestand.

Hopelijk kunnen we dit schooljaar de jaarlijkse scholencross nog inhalen. Deze kon in september 2021 ook al wegens corona toen niet doorgaan. Hierover is het gemeentebestuur met alle betrokken scholen en partners in overleg.